Din hund og gæster

Det er langtfra sjældent, jeg er blevet kaldt ud til en hundeejer, som har problemer med sin hunds adfærd, når der kommer gæster. Hunden bliver ustyrlig og kræver gæsternes opmærksomhed ved enten at være anmassende eller gø.
Det er møgirriterende både som hundeejer og som gæst, men det er os selv, der har lært hunden de manerer, så bliv ikke vred eller irriteret på hunden. Den skal have vejledning for at kunne udvise den ønskede opførsel.

Som ved alle uønskede adfærd gælder det om at skabe en situation DU kan kontrollere. Når først hunden er i de høje omdrejninger, er det for sent at lære den noget, du kan højst lave brandslukning ved at stoppe den.

Lav dit forarbejde med hvalpen. Den tid du bruger på opdragelsen, er godt givet ud og lønner sig i sidste ende.

Min måde at lære hvalpen, hvordan den skal gebærde sig omkring besøgende, er at skabe en situation, jeg kontrollerer. Det betyder, at jeg skal være på forkant med situationen og beslutte, hvad jeg vil gøre.

Jeg anvender en af to forskellige opsætninger.

Den ene er at tage hvalpen i line og gå ud af boligen for at møde gæsterne. Dermed er det dels hvalpen, som kommer til gæsterne dels kan man få hvalpen i ro, før man følges ad ind i boligen eventuelt efter at have gået en lille tur sammen.
Gæsterne skal ikke kontakte hvalpen indenfor og kommer hvalpen til dem, skal de forholde sig roligt og tale lavmælt til den. Ingen leg ingen høj stemmeføring, men rolige hænder og stemme. Ro indenfor og evt. leg udenfor. Din hvalp vil ret hurtigt lære disse regler, hvis både du og gæsterne er konsekvente med jeres egen adfærd.

Ovenstående plejer at være den nemmeste måde at gøre det på med en hvalp.

Den anden metode er at vænne hvalpen til at kunne være alene i et rum med en rolig aktivitet. Træn få øjeblikke af gangen, til du er oppe på omkring 30 minutter. Din hvalp skal være totalt tryg og afslappet.
Herefter sættes hvalpen ind i rummet med en rolig aktivitet, før gæsterne ankommer.
Først når gæsterne har hilst og er kommet i ro hentes hvalpen ind i line og du sætter dig på noget afstand af gæsterne og giver hvalpen en tyggeting.
Gæsterne må ikke kontakte hvalpen og snakken skal flyde normalt.
Hvis du vil gå grundigere til værks, kan du have øvet situationen, hvor du henter hvalpen ind i line, sætter dig og giver hvalpen en tyggeting uden der er gæster til stede.


Bliver hvalpen urolig, tager du den afslappet tættere på dig og viser den igen tyggetingen. Pas på timingen, din hvalp må ikke få den opfattelse at urolig adfærd giver den opmærksomhed! For at undgå at hvalpen tager sin uro som signal til aktivitet, kan du, inden du tager hvalpen tættere på dig, afgive en neutral lyd eller droppe noget på gulvet bag dig, så lyden får hvalpen til at se væk fra gæsterne og komme i en anden tilstand. Så tager du den tættere på dig. Hvis den gerne vil være på skødet er det fint.

Når hvalpen har været afslappet et kvarters tid, kan du slippe den, mest for at se, hvad næste skridt i træningen skal være. Går den hen til gæsterne og forbliver rolig, er det fint. Bliver den overgearet og anmassende, tager du den stille og roligt i line igen. Under ingen omstændigheder skal du tale til hvalpen i denne situation.

Gæsternes samarbejde har stor betydning, de skal respektere, at du er i gang med en vigtig del af din hvalps opdragelse og muligvis kan du være nødt til at have gæster at øve på, gæster som kun kommer for at hjælpe dig og din hvalp.

En del hundeejere har fortalt, at gæsterne er et større problem end hvalpen, idet gæsterne ikke udviser den fornødne respekt overfor hvalpeejerens opdragelse. Det kan jeg desværre ikke hjælpe med udover at sige, at man må finde de rette ord til at gøre gæster forståeligt, at de skal respektere ens måde at opdrage på. Samme gæster som ikke vil medvirke, men snarere saboterer opdragelsen vil næppe være jublende glade et år senere, når hvalpen er blevet stor og anmassende.

Fortsæt med at slippe hvalpen, når den har været afslappet nogle minutter og sæt line på igen, hvis den gearer sig op.

Hvis gæsterne bliver i timevis så afbryd træningen ved at gå en lille tur ud med hvalpen, så den kan komme ud af situationen og opleve noget andet.

Det er min erfaring, at hvis man træner på denne måde fra første besøg (hav en person til at være hos hvalpen i et andet rum, indtil den har lært at være alene) vil hvalpen ret hurtigt opfatte, at gæsterne ikke er til den og senere vil den kunne omgås besøgende frit uden at blive anmassende.

Ved voksne hunde som er blevet opkørte og eventuelt anmassende er fremgangsmåden den samme. Hertil kan du tilføje et stopord, som din hund formodes at have lært, når den er voksen. Stopord og lavmælt ros for ro og ellers samme procedure.